Električna energija

section-a9fc092

Električna energija

Električna energija kao roba na veletržištu predstavlja električnu energiju koja se prodaje i distribuira u velikim količinama među raznim tvrtkama i organizacijama. Veletržište električne energije osmišljeno je kako bi zadovoljilo potrebe za električnom energijom velikih potrošača, poput industrijskih poduzeća, elektrana, velikih tvrtki i drugih organizacija koje zahtijevaju značajnu količinu električne energije.

Na veletržištu električne energije, električnu energiju moguće je kupiti i prodavati putem dugoročnih i kratkoročnih ugovora, a cijena joj može biti fiksna ili varijabilna (ovisno o tržišnim uvjetima). Osim toga, na veletržištu se mogu primjenjivati različiti standardi kvalitete i propisi koji reguliraju karakteristike isporučene električne energije.

Veletržište električne energije igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti i pouzdanosti opskrbe električnom energijom na regionalnoj i nacionalnoj razini. Također doprinosi učinkovitoj uporabi resursa i održavanju ravnoteže između proizvodnje i potrošnje električne energije.

Proces generiranja, prijenosa i distribucije električne energije uključuje nekoliko ključnih faza:

 • Generiranje električne energije:

Generiranje počinje na elektranama, gdje se različiti izvori energije pretvaraju u električnu energiju. Ti izvori mogu uključivati toplinsku energiju (spaljivanje ugljena, plina ili nafte), nuklearnu energiju, obnovljive izvore (vjetar, sunce, hidroelektričnu energiju) i druge.

 • Transformacija i prijenos:

Generirana električna energija prolazi kroz transformatorske stanice kako bi se povećala ili smanjila napetost (visoki napon za prijenos na velike udaljenosti i niski napon za upotrebu kod kućnih potrošača). Nakon toga, električna energija se prenosi putem visokonaponskih vodova i mreža za prijenos na velike udaljenosti.

 • Prijenos:

Prijenos električne energije na velike udaljenosti odvija se putem visokonaponskih i iznadvisokonaponskih vodova za prijenos. Ti vodovi mogu biti postavljeni na visokim stupovima ili biti podzemni kabeli, ovisno o lokalnim uvjetima.

 • Podstanice:

Duž puta prijenosa moguće su postavljene podstanice koje reguliraju napetost i olakšavaju prebacivanje između različitih prijenosnih linija.

 • Distribucija:

Po dolasku na lokalnu razinu, električna energija prolazi kroz distribucijske podstanice gdje joj se smanjuje napetost za upotrebu kod kućnih i poslovnih potrošača. Električna energija se zatim distribuira gradovima, četvrtima i kućama putem srednjih i niskonaponskih vodova i podzemnih kabela.

 • Potrošnja:

Na kraju, električna energija isporučuje se potrošačima koji je koriste u razne svrhe, uključujući osvjetljavanje, napajanje strojeva i uređaja, grijanje, klimatizaciju te razne druge električne primjene.

Važno je napomenuti da ovaj sustav zahtijeva usklađen rad, kontrolu i održavanje kako bi se osigurala pouzdana i učinkovita opskrba električnom energijom. Operatori energetskih sustava i energetske tvrtke igraju ključnu ulogu u upravljanju ovim procesima kako bi osigurali stabilnu i pouzdanu opskrbu električnom energijom svim potrošačima.

Tvrtka INCERGO može pružiti sve vrste posredničkih usluga prilikom sklapanja ugovora o kupnji ili prodaji električne energije, uključujući ponudu financijskih instrumenata za olakšavanje transakcija.

http://gas.incergo.hr/wp-content/uploads/2023/10/photo1696699985-511x1020.jpeg
section-7d0aed7

Energetska tvrtka u trgovini prirodnim plinom, naftnim derivatima i električnom energijom u Europskoj uniji , Aziji i Africi

 • Tel.: +385 1 5800 123
  Fax: +385 1 38 63 080

 • info@incergo.hr

 • Hruševečka ulica 9
  Zagreb, Croatia

 • Pon-Pet: 8am - 6pm